Neklikejte na Facebook Black, pustíte si do Facebooku Malware

Přiznejte se, kdo z vás na malý okamžik podlehl vábení a pomocí kliknutí na odkaz Facebook Black odsouhlasil barevnou změnu svého facebookového profilu? Nejrozšířenější sociální síť na světě nenabízí barevné varianty svých služeb, každý má profily s modrým pozadím. To je doslova zázračná příležitost pro různé filuty, kteří využijí naivity a nezkušenosti uživatelů Facebooku. Na zdi přítele se objeví odkaz na Facebook Black, tak proč si nekliknout a nevyzkoušet to, co nabízí přítel, se kterým  klábosím každý večer? Přesně na takový princip logiky jsou stavěny odkazy vedoucí na zavirovaný odkaz. Je využívaná nevědomost uživatele, pomocí které se celosvětově začne šířit malware(počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému). 

Oběť se stává zároveň přenašečem zavirovaného odkazu. Klikli jste na nesprávné místo. Ještě to nevíte, ale dali jste někomu neznámému klíč od svých informací uložených na Facebooku. Tým neznámých ukrádá mailové adresy, fotografie, zjišťuje na jaké oblíbené facebookové stránky chodíte, nebo dokonce zjistí s kým dalším jste nejčastěji v kontaktu. Tvůrci zavirovaného odkazu a následného malware následně získané informace mohou zpeněžit prodejem některé z reklamních nebo marketingových společností, které vás následně na vaší emailové schránce mohou začít otravovat s různými často i pochybnými nabídkami.

Facebook Black

Facebook Black používá k proniknutí do facebookových účtů rozšíření v Chrome prohlížeči, které se kliknutím na odkaz do vašeho prohlížeče nainstaluje. Google sám o sobě si je vědom této zranitelnosti svého prohlížeče, a tak několikrát pomocí aktualizací odstraňuje nechtěně nainstalovaná rozšíření v Chrome. Jednou z priorit Googlu je vytvořit utilitu, která by sama od sebe rozpoznala škodlivá rozšíření.

Marketingové společnosti si najmou programátory, kteří vytvoří falešné odkazy s falešnými nabídkami. Zatímco klikáte, tým podvodníků vydělává na nevědomosti a přílišné důvěřivosti. Marketingová firma zaplatí programátorům a díky ukradeným datům z vašeho profilu získá přehled o dalších potenciálních zákaznících, kterým by bylo možné směřovat nevyžádané nabídky například jazykových kurzů, zájezdů, levnějších tarifů atp.

Co dělat pokud jste klikli na nabídku černého vzhledu? Tady vám nepomůže antivir. Pomoct si musíte sami.

Postup na odstranění malwaru:

Klikněte v prohlížeči Chrome vpravo nahoře na Rozšíření Chrome , poté klikněte na možnost Nástroje. Vyberte příkaz Rozšíření

Otevře se vám přehled nainstalovaných rozšíření ve vašem prohlížeči Chrome. Mezi rozšířeními nalezněte rozšíření pojmenované jako Facebook Black či Install Black, klikněte u něj vpravo na maličkou popelnici, vyskočí na vás tabulka s dotazem zda opravdu chcete Facebook Black odstranit. Kliněte na tlačítko Odstranit. Neoprávněně nainstalované rozšíření je odinstalované.

Poté se vraťte na váš facebookový profil, tam klikněte vpravo nahoře na Hlavní stránka a poté se podívejte doleva. V levé části jsou rubriky Stránky, zde najděte stránku, kterou jste nevytvářeli. Malware Facebook Black totiž vytvoří facebookovou stránku, ve které budete uvedeni jako její zakladatelé. Tato facebooková stránka má většinou podivný název. Tuto stránku smažte.

Stránku smažete tak, že na ni kliknete, tím se požadovaná stránka otevře, poté kliknete ve stránce nahoře na Upravit stránku, kliknete na Spravovat oprávnění a dole naleznete položku odstranit stránku, na tu kliknete a vyskočí na vás tabulka, zda opravu chcete stránku smazat, vy potvrdíte kliknutím na Smazat.

Poté přejděte na vašem profilu do aplikací. K nim se dostanete tak, že kliknete ve Facebooku napravo na ozubené kolo a následně zvolíte kliknutím Nastavení účtu, vlevo kliknete na položku Aplikace.  Zde naleznete aplikaci, kterou jste nepovolovali, či která se zvláštně jmenuje, tuto aplikaci odstraňte.

Jak se odstraní aplikace? Jednoduše. V řádku každé aplikace je úplně vpravo křížek, vy na ně kliknete, poté na vás vyskočí tabulka a v ní zaškrtněte Odstranit všechny data o aktivitě v aplikaci. Poté klikněte na tlačítko Odebrat a nechtěná aplikace vytvořená malwarem je pryč. 

———————————–

Na Facebooku je nutné řídit se opatrností. Kliknutím na nebezpečný odkaz dáváte všanc své údaje a data na Facebooku. Pokud odkaz vede na zavirovaný web, můžete si kliknutím na největší sociální síti dokonce zbořit celý operační systém a můžete tak přijít o všechna data uložená na vašem počítači. Předně, nevěřte nabídkám na různé barevné mutace Facebooku. Nevěřte ani různým formám smajlíků či jiných vylepšení. Většinou tato vylepšení stejně nefungují a zbytečně ta ohrožujete svou elektronickou bezpečnost.